perjantai 18. joulukuuta 2015

Jouluelokuvia: Oma top 4

Sijat 1 ja 2: Yksin kotona ja Yksin kotona 2 (Home alone ja Home alone 2 - Lost in New York)

Minun jouluelokuvalistallani sijoja 1 ja 2 pitävät ysäriklassikot Yksin kotona ja Yksin kotona 2. En ole löytänyt näitä joululeffoja voittanutta :) 

Ykkösosassa Kevin (Macaulay Culkin)  perheineen on lähdössä Ranskaan joulunviettoon. Riideltyään perheensä kanssa Kevin toivoo ääneen, että muut lähtisivät eivätkä enää koskaan palaisi. Seuraavana aamuna muu perhe huomaa nukkuneensa pommiin ja kaikessa hötäkässä unohtaa Kevinin kotiin. Kevin nauttii yksinäisyydestä, muttei kauan, sillä lähistöllä hiiviskelevät murtovarkaat Marv ja Harry. Kevin keksiikin suunnitelman murtovarkaiden varalle.

Kakkososassa McAllisterit ovat jälleen lähdössä joulunviettoon muualle, ja Kevin joutuu lentokentällä eroon perheestään päätyen väärään koneeseen. Kevin tajuaa olevansa New Yorkissa, muttei suinkaan ihan yksin: ykkösosasta tutut Marv ja Harry ovat siellä myös.

Näissä ihanissa leffoissa vaan on sitä kaikkea: ihania joulukoristuksia, joulufiilistä ja huumoria. Erityismaininnan ansaitsee myös näiden leffojen soundtrack: musiikki on kerrassaan ihanaa. 

Näille elokuville on vielä kaksi jatko-osaa, mutta ne eivät ole erityisen hyviä. 
 Sija 3. Grinch (Dr. Seuss' How the Grinch stole Christmas)

En voi uskoa, että pääsin kypsään 28 vuoden ikään, ennen kuin näin tämän ihanan jouluelokuvan! Varsinkin, kun tämä on valmistunut jo 15 vuotta sitten.

Grinch on mielestäni ylivoimaisesti paras Jim Carreyn roolisuoritus. Grinch on pahantuulinen, vihreä ja karvainen otus, joka asuu lumihiutaleen sisällä Mount Crumpit-vuorella Huuville-kylän vieressä, ja jonka sydän on kaksi kokoa liian pieni. Kaikkein eniten Grinch vihaa kahta asiaa maailmassa: joulua ja Huu-otuksia, jotka asuvat Huuvillessa vuoren juurella. Grinch päättääkin estää joulunvieton kokonaan ja varastaa kaikki joululahjat ja koristeet jouluaattoyönä, kun Huut nukkuvat. Pieni Huu-tyttö Cindy Lou ymmärtää kuitenkin, mistä joulussa on todella kyse, mutta saako hän Grinchinkin ymmärtämään sen?

Tässä elokuvassa on todella huikea lavastus ja roolisuoritukset. Tässä on myös huumoria ja joulun taikaa, Grinchiä katsellessaan pääsee todellakin joulutunnelmaan.


Sija 4. The Holiday

Amerikkalainen Amanda (Cameron Diaz) ja englantilainen Iris (Kate Winslet) päättävät vaihtaa koteja jouluksi saatuaan tarpeeksi miehistä (jotenkin näin sinkkunaisena voin täysin samaistua). Englannissa Amanda tutustuu Irisin ihanaan veljeen Grahamiin (Jude Law) ja Los Angelesiin lähtenyt Iris puolestaan Amandan hauskaan ystävään Milesiin (Jack Black) sekä Amandan naapurivanhukseen, entiseen käsikirjoittajaan Arthuriin (Eli Wallach).

Holiday on juoneltaan vähän kliseinen, mutta tunnelma on ihana, varsinkin lumisessa Englannin-miljöössä. Tämä on hömpähtävä hyväntuulen jouluelokuva, joka kestää useammankin katselukerran.


Minulla on vielä monta jouluelokuvaa näkemättä, osa klassikoistakin. Joulun katselulistalla ovat ainakin Ihmeellinen on elämä sekä Painajainen ennen joulua, jonka löysinkin mukavasti eilen kirpputorilta DVD:nä. Mikä on sinun suosikkijouluelokuvasi?1 kommentti:

  1. Tykkään tuosta yksin kotona ykkösestä. Se on niin jouluinen ja hauska.
    Tykkään monista jouluelokuvista.

    VastaaPoista