keskiviikko 23. marraskuuta 2016

DIY: Joulupallokranssi pahvipohjalle

Olen huomannut, että kovin huonosti löytyy esim. googlaamalla ohjeita joulupallokranssin tekoon. Täältä Kinkkiksestä löytyy viime vuodelta yksi ohje, mutta päätin tehdä vielä toisen, kun olen näitä kransseja nyt tehnyt muutaman enemmän, joten osaan ehkä antaa parempia neuvoja :)

Nämä kranssit on tehty pahvipohjalle.


Joulupallokranssi

Tarvikkeet:

Tukevaa pahvia
Foliota
Paljon joulupalloja
Kuumaliimapistoolin ja kuumaliimaa
Hanskat
Helminauhaa

Leikkaa pahvista pyöreä kranssipohja. Ylläolevien kranssien pohjat olen piirtänyt käyttämällä apuna kertakäyttölautasta, jonka halkaisija on 22 cm. Tämänkokoiseen kranssiin uppoaa n. 70-100 joulupalloa, joista suurin osa on noita pieniä. 

Päällystä kranssipohja foliolla siltä varalta, että pohjaa jää vilkkumaan pallojen välistä.


Tässä vaiheessa kannattaa laittaa myös ripustusnauha. Se kannattaa solmia kranssipohjan ympäri, jolloin ei ole pelkoa sen irtoamisesta.

Aloita pallojen liimaaminen liimaamalla isoja palloja kranssin ulkoreunoille, ja sen jälkeen näiden sisäpuolelle. Liimaa ulkoreunaan tulevat pallot siten, että ne ovat osittain kranssipohjasta "ulkona". Liima on todella kuumaa, joten käytä hanskoja! Itse käytän yleensä kertakäyttökumihanskoja (tietysti käytän samoja uudestaan ja uudestaan :) ), sillä ne kädessä näppäryys säilyy sormissa, mutta ne suojaavat kuitenkin hyvin kuumalta liimalta.


Ei näytä vielä kovin hienolta, eihän? Jatka lisäämällä pieniä palloja väleihin niin, että kranssipohja peittyy. Lisää pikkuruiset pallot sekä sisä- että ulkoreunoille isojen pallojen väleihin.


Kun pallot on liimattu, kiinnitä seuraavaksi helminauha. Se kannattaa liimata siten, että levität liiman pistoolilla siihen kohtaan, mihin haluat liimata nauhan, ja painat sitten helminauhan siihen päälle. Jos levität liiman helminauhaan, tulee vain sotkua. Liimaa nauhaa pieni pätkä kerrallaan ja katso etukäteen, mistä välistä haluat nauhan kulkevan. Muutama pieni pallo kannattaa jättää vielä jemmaan tätä vaihetta varten, sillä helminauhaa liimatessasi saatat löytää vielä aukkokohtia, joihin täytyy liimata pallo.


Valmis!

Tämä kranssi menee joulunodotuslahjaksi. Sen saajan lempivärit ovat vaaleanpunainen ja kulta, joten niistä tuli myös kranssin värit.

Melko muhkeita kransseja saa aikaan pahvipohjaakin käyttämällä!


Mitä tällaisen kranssin väkertäminen sitten maksaa?

No, näitä saa tehtyä hyvin edullisesti, kun vähän näkee vaivaa. Punakultaisen kranssiin on mennyt alle 5 e materiaaleihin: kaikki pallot ovat kirpparilta, yhteensä 3,5 e. Kultaisen helminauhan jouduin ostamaan uutena, se maksoi kaksi euroa ja siitä riitti molempiin kransseihin ja vähän jäi vielä yli. Kuumaliimana käytän edelleen roskiskuormasta pelastettuja kuumaliimapuikkoja. Pahvipohja oli ilmainen, kierrätyspahvia töistä. Folion olen ostanut joskus kaupasta, sille hintaa ehkä 5 senttiä. 

Vaaleanpuna-kultaiseen kranssiin ostin pienet vaaleanpunaiset pallot uutena, helminauha oli siis samaa kun toisessa kranssissa. Loput pallot kirpparilta. Ripustusnauhat molemmissa ovat kierrätyskamaa. Vaaleanpunaiset pikkupallot maksoivat 2,5 e, helminauhalle jäi hintaa euro ja loput pallot kirpparilta kolmella eurolla. Eli tälle tuli hintaa vähän reilu vitonen. 

Tosin näihin kyllä saisi uppoamaan omaisuudenkin halutessaan, jos ostaisi uusia palloja kaupasta, sillä niitähän näihin uppoaa. Mutta itse suosin mieluummin tässäkin kierrätettyä :) Noita palloja olen kyllä hamstrannut kirppareilta läpi vuoden aina kun on tullut edullisia vastaan.

Hauskoja kranssinväkerryshetkiä kaikille!

7 kommenttia:

 1. Mä taidan kierrättää meidän olemassa olevat joulupallot kranssiksi, kiitos ohjeeta ja vinkistä. Meillä kun on enään yksi poika kotona ja muutenkin joulunkoristelut vähempiä, kun ei enään pieniä lapsia ole, niin ei isoa kuusta tule hommattua, ehkä ihan pikkunen pöytäkuusi kuistille..

  Upaet sinun kranssisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ei minunkaan taloudessani pieniä lapsia ole, mutta kyllä meille silti kuusi tulee - tälle isolle ikilapselle, eli minulle ;)

   Poista
 2. Kauniit kranssit ja hyvät ohjeet!
  Edukkaasti saa tehtyä, kun kirpparilta löytää joulupalloja.
  Mukavaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
 3. Upeita nuo kranssit, ihan alkaa tekemään mieli itsekin tehdä niitä! Niin kirppiksiltä kyllä saa edullisesti noita palloja. Itse oon joskus vuosia sitten hamstrannut noita nauhoja, kun halvalla sain. Niitä on vieläkin. Oon käyttänyt niitä havukransseissa koristeena. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on oikeasti hauskaa puuhaa, kokeile ihmeessä jos vaan palloja riittää :)

   Poista
 4. Hitsi, kyllä se pitäis ostaa viimein se kuumaliimapistooli. Olen sitä jo niin monesti miettiny kun moneen tulis käytettyä. Tosi hienoja kransseja olet tehny! :)

  VastaaPoista