maanantai 16. marraskuuta 2015

Joulun aikaan... Kirjasuosituksia lapsellisille ja lapsenmielisille

Näin lapsenmielisenä aikuisena minulle Se Joulukirja on Mysi Lahtisen Joulun aikaan. Muistan, kuinka lapsena äiti aina lainasi sen minulle kirjastosta ja sitä lueskeltiin hartaudella. Tuohon kirjan sisältyy siis rakkaita lapsuusmuistoja. Kirjasta on painos loppunut jo joskus vuosia sitten, mutta muutama vuosi sitten minua onnisti, ja löysin tori.fi:stä yhden, jonka posti sitten minulle kuljetti. Voi sitä lapsenmielisen riemua!







Joulun aikaan on siis ihan puhtaasti lastenkirja ihanine kuvineen. Se on kirjoitettu synnyinvuonnani 1987, mutta joka vuosi se on minulle yhtä ajankohtainen. Toissa vuonna satuin löytämään kirppikseltä Mistä tuntee joulun? -kirjan, jonka on Mysi Lahtinen kirjoittanut yhteistyössä Leena Laulajaisen kanssa. Tässä kirjassa on juttua kaikenlaisesta jouluun liittyvästä, kuten adventista, pikkujoulusta ja lahjavalvojaisista, joulutervehdyksistä, joulupukista, kuusesta, jouluaskartelusta, pyhien vietosta, joululeikeistä ja jouluun liittyvistä uskomuksista. 

Kummankin näistä painos on siis loppu, mutta huuto.netistä näkyi löytyvän molempia. Näitä kirjoja voin suositella kaikkien lasten rakkaiksi joulukirjoiksi, puhumattakaan lapsenmielisistä aikuisista! 

Sain kuin sainkin muuten lauantaina väsättyä sen piparitaikinan jääkaappiin. Tämä on toinen vuosi, kun olen uskaltautunut tekemään piparitaikinan itse, ja harmittelen vain sitä, etten ole uskaltanut tehdä sitä jo aikaisemmin! Piparkakkutaikina on superhelppo tehdä ja jopa minä, joka en ole mikään taikajauhopeukalo, sain tehtyä erinomaisia piparkakkuja (joiden koristelu tosin jäi myöhemmäksi, johtuen laiskuudestani).
 




Piparkakkutaikinan ohjeena käytin vanhan köksänkirjani ohjetta. Tuo köksänkirja on luottokeittokirjani, sen ohjeet ovat ajattomia ja melko idioottivarmoja. 

Piparkakut

1,5 dl sokeria
1 dl siirappia
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
0,5 tl neilikkaa
125 g voita
1 muna
n. 5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa

1. Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet.
2. Ota kattila pois liedeltä ja lisää voi palasina. Jäähdytä seos.
3. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen muna.
4. Lisää vehnäjauho-soodaseos siivilän läpi taikinaan.
5. Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
6. Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
7. Kauli taikina parissa erässä melko ohueksi ja ota levystä haluamasi mallisia piparkakkuja.
8. Paista piparkakkuja uunin yläosassa noin 7-10 minuuttia. Valmiit piparkakut kovettuvat jäähtyessään.


Makuuhuoneen ikkunakin yläkerrassa on muuten saanut tähden valaisemaan. Viimevuotisen paperitähteni olin onnistunut varastossa hajottamaan, joten onneksi Anttilan alekorista löytyi vitosella tällainen ihanuus tilalle. Olen ajastanut sen palamaan pimeän ajaksi illalla ja sammumaan yöksi, mutta syttymään taas aamulla puolta tuntia ennen herätyskellon sointia, jolloin se toimii myös herätysvalona. Näppärää, eikö!





Mukavaa maanantaita kaikille!

3 kommenttia:

  1. Ihanat kirjat ja piparkakkuja, nam! Mä aion tänä vuonna koristella omani valko-punaisiksi ja yrittää tehdä sellaista marmorikuviota 😊.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa ihanalta! Mun pipareiden koristelusta vastaa varmaan tänäkin vuonna Dr. Oetkerin valmiskuorrute...

      Poista
  2. Ihanan houkutteleva pipari kuva...teetä piparia ja ihanaa kynttilän valoa

    VastaaPoista