keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Vähäkalorista joulua

Kaikkihan me tiedämme, että sillä ei ole väliä, mitä syö joulun ja uudenvuoden välissä, vaan sillä, mitä syö uudenvuoden ja joulun välissä. Mutta itse olen huolissani pikkujoulukauden syömisistä ja juomisista ja siitä, mitä ne tekevät vyötärönympärykselle (jolla ei olisi varaa kasvaa enää yhtään!). Firman pikkujouluja varten tässä on kyykätty koko syksy, mutta ei se vielä mitään: pikkujoulumekkoon pitäisi mahtua vielä ainakin kahtena iltana firman pikkisten jälkeenkin. Niinpä olen koonnut tähän vähän kevennysvinkkejä pikkujouluaikaan:

* Glögi on melkoinen sokeri- ja siten kaloripommi, oli kyse sitten alkoholillisesta tai alkoholittomasta glögistä. Esimerkiksi Loimu 2015 -glögi sisältää 170 kcal/dl. Alkoholitonkin glögi sisältää yleensä sen 40-50 kcal desiä kohti. Ainakin Marlilta löytyy sokeroimaton Premium-glögi, joka vielä maistuu erinomaiselta. Se sisältää kuitenkin makeutusaineita, joten niitä vältteleville se ei sovi.


 * Glögiä voi korvata lähes kalorittomasti jouluteellä. Nordqvistilta on ilmestynyt tänäkin vuonna perinteinen musta joulutee. Lidlissä on myös valikoima erilaisia joulunajan rooibos-yrttijuomia. Itse ostin omena-kanelirooibos"teetä", ja se paitsi tuoksuu, myös maistuu ihanan jouluiselta.



* Juo vettä. Se pitää aineenvaihdunnan mukavasti käynnissä. Pikkujouluissa kannattaa jokaisen drinkin kylkiäisenä juoda lasi vettä ja valomerkin lähestyessä se drinksu kannattaa vaihtaa veteen ihan tyystin. Tämä ehkäisee paitsi seuraavan aamun krapulaa, myös sitä järkyttävää morkkista siitä, kun olet tehnyt jotain ihan totaalisen typerää. Itse asiassa tämä vesikikka saattaa estää moisen morkkiksen ihan kokonaan! Jokuhan aina juo pikkujouluissa liikaa ja örveltää, mutta tänä vuonna sen ei tarvitse olla sinä.

* Alkoholissa on ihan järkyttävät määrät kaloreita. Jos ja kun sitä nyt kuitenkin tulee juotua, kun kerran pikkujoulukausi on, voi drinkkilasinkin valita vähäkalorisemmin. Kuiva valkoviini ja kirkas viina vähäkalorisella lantringilla, kuten vissyllä ja sitruunalla/limellä, ovat kelpo vaihtoehtoja vyötärönympäryksentarkkailijoille. Sokeriset siiderit ja liköörit kannattaa jättää suosiolla baaritiskin toiselle puolen.




* Liiku. Aina ei tarvitse lähteä pitkälle hikilenkille tai treenata veren maku suussa. Jo vartin kävelylenkki on paljon parempi kuin vartti sohvalla maaten, ja vartin kävelylenkillä on todistetusti terveysvaikutuksia. Pikkujoulunjälkeisenä krapulapäivänä ei missään nimessä kannata treenata, mutta kevyen kävelylenkin voit tehdä silloinkin.

* Hyötyliiku. Jos ja kun se joulusiivo on tehtävä, tee se niin, että hiki lentää. Se käy sopivasti treenistä silloin ja tulee siis lyötyä kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Voisiko osan joulukorteista toimittaa kävellen? Säästyy postimerkkirahat ja saa raitista ilmaa samalla.

* Lepää. Rättipoikkiväsyneenä ei ole mitään järkeä treenata, krapulassa treenaamisesta nyt puhumattakaan. Lepo, ja varsinkin uni, on tärkeää etenkin silloin, jos treenaat, sillä ilman lepoa treenistä ei ole mitään hyötyä. Uni on myös tärkeää painonhallinnan kannalta.


 Jeppe jos kuka tietää levon merkityksen, ja tietysti sen, miten levätä tyylillä.



* Pidä napostelu kurissa. Ihanissa joulunajan naposteltavissa, kuten pähkinöissä ja erilaisissa karkeissa ja suklaakonvehdeissa, on melkoiset määrät kaloreita, esimerkiksi kuudessa vihreässä kuulassa on mukavat 420 kilokaloria, siis yhden aterian verran. 

* Älä kuitenkaan pingota liikaa. Pikkujoulut on kuitenkin vain 1-8 kertaa vuodessa! Aina tulee uusi pikkujoulujenjälkeinen maanantai, jolloin voit ryhdistäytyä. Ja jollei sekään huvita, voit ryhdistäytyä sitten loppiaisen jälkeen. 

Ihanaa pikkujouluaikaa kaikille! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti