tiistai 15. joulukuuta 2015

Ekologista joulua!

Minä olen meidän joulunvietossa aina se, joka lahjojen avaamisen jälkeen kerää lahjapaperit talteen. Siis ne ehjinä säilyneet. Tämä ei suinkaan johdu siitä, ettenkö raaskisi ostaa joulupaperia, vaan siitä, että haluan omalta osaltani vähentää jouluna syntyvän jätteen määrää. Aina sitä joulupaperia joutuu toki jonkin verran ostamaan, mutta itse pyrin aina sitten ostamaan hieman vahvempaa paperia, joka kestäisi useamman käyttökerran.





Eilen tuli paketoitua osa lahjoista. Kierrätysmateriaaleistakin voi saada ihan kauniita paketteja, vai mitä? Tässä on käytetty viimevuotista paperia sekä pakettikortteina roskiskuormasta pelastettuja lumihiutaleita.


 Nämä lahjapussukat ompelin kirpparilta muutamalla kymmenellä sentillä löytämistäni vanhoista joululiinoista. Ensi jouluksi ajattelin hommata ompelukoneen (tai lainata äidin konetta) ja surruutella useimpiin lahjoihin tällaiset kestolahjapussit, joita voi sitten uusiakäyttää. Kirpparilta löytää ihan pilkkahintaan joulutekstiilejä, joista näitä voi ommella.


Lahjakasseja tulee myös käytettyä jonkin verran, sillä ne päätyvät lahjapaperia useammin uusiokäyttöön.

En oikein ymmärrä ihmisiä, jotka eivät kierrätä. Siis en tarkoita nyt lahjapaperin kierrätystä, vaan ihan tavallisten jätteiden lajittelua ja kierrätystä. Se on tehty nykyään niin helpoksi. Kauppareissulla saa helposti heitettyä paperit, lasit, metallit ja pahvit kierrätyspisteeseen, puhumattakaan niistä, joiden kerrostalon pihassa on omat roskikset em. jätelajeille. Itse myös luonnollisestikin kompostoin biojätteen, sillä hyvää kompostimultaa tarvitaan aina ja samalla säästän myös jätemaksussa, kun sekajäteastian voi tyhjennyttää harvemmin.

Jos kaikki suomalaiset lajittelisivat jätteensä, säästettäisiin siinä luonnonvaroja roimasti ja mikä parasta, luotaisiin uusia työpaikkoja. Eihän sitä tarvitse aivan ituhipiksi ruveta, vaikka lajittelisikin jätteensä. Jokainen pieni kierrätysteko on parempi kuin ei mitään!

Aikoinaan, kun vielä hevostelin, meni joulukuusi käytön jälkeen hevosille syötäväksi, samoin joulusta yli jääneet piparit sun muut. Ruuan roskiin heittäminen on yksi kauheimmista asioista, joita tiedän, joten koetan aina löytää sille jonkun muun loppusijoituspaikan. Minulta tullut biojäte onkin lähinnä ruuanlaiton sivutuotteena tullutta syötäväksi kelpaamatonta, kuten hedelmien ja vihannesten roippeita ja kuoria.

Oikeastaan joulunaika ei näy kauheana piikkina minun jätteentuotannossani. Kaiken hyödynnän parhaani mukaan. 


Minä olen kananmunien suurkuluttaja. Tarkennetaan, luomukananmunien. Läheisestä Ahtilan luomukanalasta tulee haettua luomukanojen munia. On ihanaa nähdä, kuinka hyvinvoivat kanat pääsevät ulkoilemaan ja samalla tiedän, etten tue häkkikanaloita. Munien suurkulutuksesta johtuen munakennojakin tulee talouteen paljon, mutta nekin päätyvät jatkokäyttöön. Niistä ja vanhoista kynttilänjämistä tulee näppäriä sytykeruusuja. Nämä ovat myös mukava joululahjaidea jollekin, jolla on jo kaikkea, mukaanlukien takka tai puusauna.

Sytykeruusut

Vanha kattila ja kauha kynttilöiden sulatusta varten
Munakennoja
Kynttilänjämiä 

Revi munakennojen munakupit irti toisistaan. Revi kennon kannesta suikaleita ja pyörittele ne ruusuksi, jotka laitat munakuppien sisään. Sulata kynttilänjämät kattilassa ja kasta ruusut sulaan steariiniin. Anna jähmettyä ja jäähtyä.


 Mitä mieltä sinä olet kierrätysmateriaaleista lahjojen paketoinnissa? Pahastutko, jos saat selvästi kertaalleen käytettyyn paperiin pakatun lahjan?

2 kommenttia:

  1. Kauniita paketteja!
    Kierrättäminen on hyvä tapa säästää luontoa.
    Meille kertyvät lahjakassit kierrätetään aina eteenpäin. Jos ovat ehjiä ja siistejä.
    Kirpputori on yksi hyvä tapa laittaa tavara ja vaate kiertoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Itsehän kierrän kirppareita paljonkin. Olen iloinen, että kirpparikulttuuri on yleistynyt, se kun säästää sekä rahaa että luontoa :)

      Poista