tiistai 19. marraskuuta 2019

Se joulupöydän paras saaristolaisleipä

Omasta mielestäni joulupöydän kruunaa ihana siirappinen saaristolaisleipä. Saaristolaisleipä on myös ihana lahja tai pieni joulunajan tuominen. Tekeminen on helppoa, vaikka taikinan kohottaminen ja leivän paistaminen viekin aikaa.



Saaristolaisleipä

3 kpl

1 l appelsiinimehua
2 pkt (á 50 g) hiivaa
3 dl ruisjauhoja
3 dl tuoppimaltaita
3 dl kauraleseitä
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
11–12 dl hiivaleipäjauhoja

leivän voiteluun:
1 rkl siirappia
3 rkl vettä

Liuota hiiva tilkkaan lämmitettyä mehua.

Sekoita hiivaliemi ja kaikki muut aineet loppumehuun. Käytä isoa kulhoa, sillä taikina on melko löysää ja kuplii noustessaan.

Anna kohota noin 1 ½ tuntia.
Voitele leipävuoat.

Jaa taikina kolmeen reilun litran vetoiseen leipävuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 1,5 - 2 tuntia.

Voitele paiston loppuvaiheessa leivät siirappi-vesiseoksella muutamaan kertaan.

Kumoa ja jäähdytä liinan alla.
Parhaimmillaan leipä on seistyään viileässä kahdesta kolmeen päivään.



Tämä leipä on niin herkullista ja vie kielen mennessään! Sen päälle sopii hyvin kala, mutta se toimii erinomaisen hyvin myös pelkän voin kanssa. Nam!

3 kommenttia:

  1. Tuo on kyllä ihanaa ja kuuluu meidänkin jouluun. Teen ison satsin ja annan läheisille aina muutaman lahjaksi.

    VastaaPoista
  2. Aivan ihanaa❤️❤️. Sain lahjaksi jouluna, ja onneksi sain myös ohjeen. Tästä tulee meille perinnejoululeipä❤️👍.

    VastaaPoista